Αξιοθέατα
Κάθε ένα, δημιουργημένο σε διαφορετικό χρονικό σημείο της ιστορίας, έχει να διηγηθεί την δική του Κάσο, μία ιστορία που αξίζει να την γνωρίσεις από κοντά. Ποια είναι όμως τα πιο σημαντικά που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς;
Να περπατήσεις στο πιο γραφικό σημείο του νησιού, στο μικρό λιμανάκι της Μπούκας που σήμερα εξυπηρετεί τον ελλιμενισμό των μικρών σκαφών και αποτελεί καταφύγιο για τα ψαροκάϊκα. Από πάνω του, δεσπόζει ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα με τους 4 ημικυλινδρικούς θόλους και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1866. Γύρω του χτυπά η καρδιά της διασκέδασης με διάφορα ταβερνάκια, καφετέριες, καφενεία και μπαράκια.
Να περάσεις από το Μνημείο των Ηρώων του 1821 στο Φρυ με τις 2 άγκυρες και τα 4 μικρά κανόνια γύρω του.
Να δεις στην πλατεία του Δημαρχείου στο Φρυ το μνημείο του Ολοκαυτώματος της Κάσου, έργο του γλύπτη Ανατόλη Λαζαρίδη (1916-1989).
Να πας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κάσου στο Φρυ, όπου φιλοξενούνται εκθέματα από την αρχαιότητα, αρχιτεκτονικά μέλη, νομίσματα, αγγεία και όστρακα, ευρήματα από το σπήλαιο Ελληνοκαμάρα, ενεπίγραφες ελληνιστικές πέτρινες πλάκες από την προϊστορική ακρόπολη στο Πόλι, μινωικά ευρήματα από την Χέλατρο αλλά και πιο σύγχρονα εκθέματα, όπως της επανάστασης του 1821.
Να πας στο Ναυτικό Μουσείο Κάσου στο κέντρο του Φρυ, όπου μέσα από μια ιδιωτική συλλογή παρουσιάζεται η ναυτική ιστορία μέσα από αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν από τα ιστιοφόρα, τα ατμόπλοια και τα ντισελόπλοια, αλλά και σπάνια ντοκουμέντα και έγγραφα που αναδεικνύουν τη ναυτική σπουδαιότητα του τόπου. Ρώτα σε συνεννόηηση για να το επισκεφτείς
Να επισκεφτείς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ν. Γ. Μαυρή στο Φρυ, που συγκεντρώνει το αρχειακό υλικό της Κάσου.
Να επισκεφτείς το Λαογραφικό Μουσείο Κάσου στο Αρβανιτοχώρι, που στεγάζεται σε μια παλιά οικία, κλασσικό δείγμα εσωτερικού παραδοσιακού κασιώτικου σπιτιού με τα 2 δωμάτια (υπνοδωμάτιο και σαλόνι) που αναπαριστούν την καθημερινή ζωή του παρελθόντος και κοσμούνται με αντικείμενα της παλιάς εποχής.
Να περιηγηθείς στο σπήλαιο Ελληνοκαμάρα που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Αγίας Μαρίνας, 15 περίπου λεπτά με τα πόδια από πλακόστρωτο μονοπάτι που ξεκινάει από την εκκλησία του Αγίου Φανουρίου. Το σπήλαιο-βραχοσκεπή ήταν τόπος λατρείας στη μυκηναϊκή εποχή (1600-1100 π.Χ.) μέχρι και την ελληνιστική (1ος αιώνας π.Χ.) και θεωρείται από τους αρχαιότερους λατρευτικούς χώρους στα Δωδεκάνησα, ενώ τους επόμενους αιώνες χρησίμευσε ως καταφύγιο στις πειρατικές επιδρομές. Στο εσωτερικό του, που χωρίζεται σε δύο τμήματα από έναν τοίχο μεταγενέστερης κατασκευής, βρέθηκαν επιγραφές γραμμικής Α και Β, κεραμικά αντικείμενα, λίθινα εργαλεία, νομίσματα από τη Ρόδο, οστά ζώων και όστρακα. Η είσοδος της σπηλιάς είναι οχυρωμένη με τείχος που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. και αποτελείται από τεράστιους λίθους πάχους 1,5 μέτρου.
Να επισκεφτείς το σπήλαιο Στηλοκαμάρα ή Σελάι που βρίσκεται επίσης στα νοτιοδυτικά της Αγίας Μαρίνας (σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων), προσβάσιμο από δύσβατο και δυσδιάκριτο μονοπάτι που οδηγεί στις «Χαδιές». Το σπήλαιο με βάθος 30 μέτρων και πλάτος 8 μέτρων, τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, προσφέρει επίσης απρόσκοπτη θέα προς το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, τον Αντιπέρατο και τα Αρμάθια.
Να φτάσεις μέχρι τον Αντιπέρατο όπου τελειώνει ο δρόμος, 5 χιλιόμετρα δυτικά από το Φρυ για να δεις το μνημείο Αντιπεράτου που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα της Κάσου. Από εκείνο το σημείο, πάτησαν οι Τούρκοι την κασιώτικη γη στις 7 Ιουνίου 1824 και στη συνέχεια κατέστρεψαν ολοσχερώς το νησί, σκοτώνοντας χιλιάδες κατοίκους και οδηγώντας πολλούς ως αιχμαλώτους σε σκλαβοπάζαρα της Αλεξάνδρειας.